Przepisy świąteczne

Czas czytania artykułu: 4
by Ania
21.12.2023

Tymi wyjątkowymi przepisami można urozmaicić niejeden świąteczny stół. Smacznego! 

Świąteczne pierniczki



Składniki na pierniczki:

  • 150 g masła
  • 1,5 szklanki miodu
  • 2/3 szklanki cukru
  • ·opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 550 g mąki pszennej + mąką do podsypywania
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

W małym garnku rozpuść masło z cukrem, dodaj miód. Wymieszaj i ostudź. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę i proszek. Do suchych składników dodawaj przestudzone masło z cukrem i miodem. Dodaj jajko. Całość zagnieć na jednolitą masę.

Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm. Wykrawaj pierniczki. Piecz ok. 10 min w 180 stopniach.

Protip:

  • Ciasto podczas wałkowania zacznie się robić miękkie, więc oprószaj je lekko mąką, aby się nie przyklejało do wałka czy foremek.
  • Po 10 min w piekarniku, pierniczki będą się wydawały zbyt miękkie, ale po wystygnięciu zaczną twardnieć. Im dłużej przytrzymasz je w piekarniku, tym będą twardsze.

 

Lwowski sernik

Sernik lwowski to delikatne połączenie sera z cytrusowym akcentem i czekoladową polewą. Jego umiarkowana słodycz sprawia, że doskonale pasuje na każdą okazję, szczególnie na bożonarodzeniowy stół i jest nieodłączną częścią lwowskich świątecznych tradycji. Przepis Ievgena Klopotenko, znanego ukraińskiego kucharza, inspirował moją własną wizję tego deseru.

Składniki

Na sernik:

- 500 g twarogu 9%

- 2 ugotowane średnie ziemniaki

- 50 g masła (plus 20 g do wysmarowania formy)

- 150 g cukru

- 3 jajka

- Skórka z 1 cytryny oraz 1 pomarańczy

- 50 g orzechów włoskich

- 10 g cukru waniliowego

- 50 g rodzynek

- 1 łyżka mąki

- Szczypta soli

 

Składniki na czekoladową polewę:

- 100 g czekolady gorzkiej (co najmniej 80% kakao)

- 30 g masła

- 80 ml śmietany kremówki (33%)

Sposób przygotowania:

Ciasto: Masło starte na tarce z solą i cukrem waniliowym. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy. Oddzielnie ubić żółtka i białka. Dodaj żółtka do ciasta, jedno po drugim, dobrze mieszając. Wymieszaj rozgniecione ziemniaki i dodaj je do ciasta. Dodaj ser i namoczone rodzynki. Zmiksuj ser z rodzynkami i dodaj do ciasta. Ubij białka na sztywno i ostrożnie wlej je do ciasta, delikatnie mieszając. Wysmaruj formę masłem i posyp mąką. Wlej mieszankę serową do formy i równomiernie rozprowadź po niej. Posyp ciasto pokrojonymi orzechami włoskimi.

Piecz przez 60 minut w temperaturze 180°C.

Czekoladowa polewa: W małej misce połam czekoladę i dodaj śmietankę. Umieść miskę nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszaj, aż czekolada się rozpuści i utworzy gładką polewę. Zimny sernik polać czekoladową polewą. Pozwól polewie ostygnąć.

 

Wigilijny barszcz na zakwasie z buraków

 

SKŁADNIKI NA ZAKWAS Z BURAKÓW:

  • surowe buraki
  • kilka ząbków czosnku
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ziarna pieprzu
  • sól morska
  • ciepła woda

Sposób przygotowania:

Zakwas, który zawsze się udaje. Poza składnikami do przygotowania zakwasu potrzebujemy szczelnie zamykane naczynia – ja wykorzystuję hermetyczne słoiki w kształcie butelki z szerokim otworem z popularnego szwedzkiego sklepu.

Buraki myjemy, obieramy i koimy w kostkę. Wypełniamy nimi około 3/4 naczynia. Dodajemy czosnek, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu.

Przegotowaną, gorącą wodę wlewamy do dzbanka. Na litr płynu dodajemy 1 łyżeczkę soli morskiej. Mieszamy, aż sól się rozpuści i odstawiamy, żeby woda miała odpowiednia temperaturę.

Buraki zalewamy płynem mającym około 55 stopni Celsjusza. Woda powinna sięgać do około 2 centymetrów od zamknięcia. Układamy odpowiednio gumkę i zamykamy szczelnie naczynie. Odstawiamy je na minimum 14 dni. W tym czasie co kilka dni możemy delikatnie przemieszać zawartość, ale nie otwieramy.

Jedną butelkę zakwasu łączę z około 2 litrami wywaru warzywnego. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie szczyptą soli, podgrzewam, ale nie zagotowuję i podaje w miseczkach.

 

O autorze

Ania
Ania, EB & Communication Team Coordinator
Miłośniczka dobrej kuchni, kochająca jazdę na rowerze i górskie wędrówki. W wolnych chwilach gotuje i piecze, a w torebce zamiast portfela trzyma aparat.