Nie samą pracą człowiek żyje – odkrywamy kulinarne szlaki, część IV

Czas czytania artykułu: 4 minuty
Luiza
09.03.2021

Po raz kolejny przygotowałam dla Ciebie kilka kulinarnych specjałów. Jednak tym razem postawiłam na samą słodycz. Tłusty czwartek co prawda już dawno za nami, ale do niedzielnej kawy odrobina słodyczy jest zawsze mile widziana. Mam nadzieję, że i tym razem znajdziesz coś dla siebie.

Z pewnością batonik Kinder Country jest Tobie dobrze znany, jak i smak rozpływającej się w ustach czekolady. Marzenie! Dlatego postanowiłam zrobić ciasto o tym samym smaku. Jednak od razu ostrzegam, jest to niemała bombka kaloryczna - ale przecież nie trzeba jeść od razu całości 😊.

Ciasto Kinder Country

nie_sama_praca_w_tekscie1

Ilość: forma ok. 25x25 cm
Czas robienia: przygotowanie ok. 45 min i 2 godziny chłodzenie

Składniki:
• 350ml śmietany słodkiej 30%
• 250g serka mascarpone
• 250g herbatników
• 2 białe czekolady
• 2 mleczne czekolady
• 3 szklanki płatków Nestle Kangus + 2 garście na wierzch (może być ryż ekspandowany)

Co robimy:

Jasny krem
• Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy
• 200 ml śmietanki ubijamy
• Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i dalej miksujemy na wolnych obrotach
• Dolewamy do kremu ze śmietanki i mascarpone ostudzoną białą czekoladę
• Do tak przygotowanej masy dodajemy płatki i mieszamy całość łyżką

Ciemny krem
• Czekoladę mleczną rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy
• Pozostałą śmietanę (150ml) ubijamy
• Dodajemy do ubitej śmietany rozpuszczoną mleczną czekoladę i całość delikatnie mieszamy

Łączenie
• Formę do pieczenia wykładamy papierem i układamy na niej herbatniki
• Na ułożone herbatniki wylewamy jasny krem i układamy kolejną warstwę herbatników
• Na kolejną warstwę herbatników wylewamy ciemny krem i posypujemy ją płatkami
• Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Co tu dużo mówić, musisz koniecznie wypróbować ten przepis. Z pewnością Ciebie zachwyci!

Sernik jest tradycyjnym ciastem jakie możemy spotkać w każdej cukierni i każdym domu. Na ciepło, na zimno, z rodzynkami, brzoskwiniami i wiele innych. A co powiesz na sernik zarówno na ciepło, jak i na zimno i do tego z truskawkami? Zapraszam Cię na mini serniczki z musem truskawkowym.

Mini serniczki z musem truskawkowym

nie_sama_praca_w_tekscie2

Ilość: ok. 19 sztuk
Czas robienia: ok. 45 min przygotowanie, 40 min pieczenie i ok. 4 godz. chłodzenie

Składniki:
• 140g kakaowych herbatników
• 30g masła
• 1 łyżka mleka
• 600g twarogu sernikowego, mielonego
• 100g śmietanki kremówki 30%
• 2 jajka
• 150g cukru
• 15g mąki ziemniaczanej
• 100g truskawek / malin
• 2 łyżki cukru pudru

Do tego potrzebujemy:
• papilotki do muffinek
• forma do muffinek

Co robimy:

Ciasteczkowy spód
• Herbatniki drobno kruszymy / blendujemy
• Masło rozpuszczamy
• Do pokruszonych herbatników dodajemy stopniowo masło oraz mleko, wszystko mieszamy
• Masą wykładamy dno papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Dociskamy je łyżką lub palcami
• Całą formę z papilotkami chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej

nie_sama_praca_w_tekscie4

Masa serowa
• Twaróg, śmietanę kremówkę, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną razem mieszamy
• Przelewamy masę serową na ciasteczkowe spody

Mus malinowy
• Truskawki miksujemy na gładko
• Do zmiksowanych truskawek dodajemy cukier puder i mieszamy

Łączenie
Po wylaniu masy serowej na ciasteczkowe spody, na górze każdego serniczka nakładamy łyżkę zmiksowanych truskawek i za pomocą łyżeczki/wykałaczki możemy wymieszać górę serniczka z truskawkami lub pozostawić niewymieszane.

nie_sama_praca_w_tekscie5

Mini serniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez około 35-40 min, aż serniczki trochę wyrosną i będą ścięte.
Wyjmujemy je z piekarnika, studzimy i następnie chłodzimy przez kilka godzin w lodówce – wtedy są najlepsze!

Nie polecam jeść serniczków bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, bo są trochę gumowe. Najlepsze są właśnie po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce. Moje przez cały czas stały w lodówce. Jeżeli nie lubisz truskawek możesz zastąpić je malinami – wówczas dobrze byłoby je po rozdrobnieniu przetrzeć przez sitko, aby odseparować pestki).

Kolejną słodkością jaką przygotowałam jest Chatka Puchatka. Jest to pyszne i dość znane ciasto. Niech Cię nie przerazi pozorna trudność jego przygotowania – tylko na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane.

Ciasto Chatka Puchatka

nie_sama_praca_w_tekscie6

Czas robienia: ok. 45 min przygotowanie, 40 min pieczenie i ok. 4 godziny chłodzenie

Składniki:
• 750g twarogu sernikowego, mielonego
• 250g masła / margaryny
• 1 szklanka cukru pudru
• 1 łyżka kakao
• 36 sztuk herbatników
• 1 czekolada mleczna do polewy

Co robimy:

• Masło chwilę miksujemy i dodajemy do niego cukier puder i ponownie miksujemy
• Do masła z cukrem dodajemy powoli twaróg, cały czas miksując
• Masę dzielimy na dwie części w proporcjach ok. 60:40
• Do mniejszej części masy dodajemy kakao, nadając jej ciemniejszy kolor
• Rozkłady folię aluminiową i układamy wzdłuż herbatniki, jeden obok drugiego, w trzech rzędach po sześć herbatników (krótsze boki powinny iść na zewnątrz, a dłuższe powinny być na górze i dole)
• Na herbatniki wykładamy prawie całą białą masę (bez dodatku kakao), odkładając wcześniej ok. 3-4 łyżki masy, które wykorzystamy później
• Układamy kolejną warstwę herbatników w tym samym ułożeniu
• Na drugą warstwę herbatników wykładamy ciemną masę
• Na środku ciemnej masy wykładamy łyżeczką lub za pomocą worka cukierniczego pasek z białej masy
• Bierzemy boki folii aluminiowej i składamy ciasto w trójkąt lekko dociskając
• Ciasto dokładnie zawijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin
• Po wyciągnięciu ciasta z lodówki robimy polewę na całe ciasto z rozpuszczonej czekolady, czekamy aż zastygnie i dopiero możemy je kroić

Brzmi skomplikowanie? Jeśli przeczytasz ten przepis dwa razy, to z pewnością wszystko pójdzie jak z górki. Na pewno sobie poradzisz. Jest to fajna alternatywa dla tradycyjnego sernika.

Ale się zasłodziłam pisząc te wszystkie przepisy! Mam nadzieję, że zainspirowałam Cię do własnych wypieków. W końcu idą święta i jest to najlepszy czas na próbowanie i modyfikowanie przepisów.

Smacznego! 😊


O autorze

Luiza
Luiza, Junior HR Specialist
Z Demant związana od listopada 2018 roku. Odpowiada głównie za przyjemniejszą część pracy w firmie, jaką są benefity. Wolny czas najchętniej spędza z książką lub z aparatem.