Nie samą pracą człowiek żyje - odkrywamy kulinarne szlaki, część II

Czas czytania artykułu: 2 minuty
by Luiza
22.07.2020

Ponownie zapraszam Was do mojej kuchni. Dzisiaj przygotowałam trzy przepisy – idealne na śniadanie, obiad i deser. Są to proste i szybkie dania, dzięki czemu nawet osoba nieczująca się pewnie w kuchni, będzie mogła wykazać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi.

W poprzednim artykule pisałam, że ostatnio przygotowuję dużo dań z ciasta francuskiego, więc i tym razem nie mogło go zabraknąć. Pierwszy przepis, to pomysł na rogale z ciasta francuskiego z szynką, serem i jajecznicą – idealne na niedzielne śniadanie z rodziną.

Rogale z ciasta francuskiego

cos_pysznego2_w_tekscie3

Ilość: 6 sztuk
Czas gotowania: 20 min przygotowanie + 20 min pieczenie

Składniki:
• 1 blat gotowego ciasta francuskiego
• ser żółty, mozzarella (według uznania)
• 12 plastrów boczku (lub szynki)
• 5 jajek
• szczypiorek
• sól, pieprz do smaku

cos_pysznego2_w_tekscie4

Sposób przygotowania:
1. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki na 15 min przed pieczeniem.
2. W tym czasie przygotowujemy jajecznicę ze szczypiorkiem z 4 jajek. Jeżeli chcesz, możesz dodać do niej swoje ulubione dodatki jak pomidory, paprykę lub cebulę. Jajecznicę oprawiamy do smaku.
3. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
4. Ciasto francuskie kroimy na 6 trójkątów.
5. Na bokach ciasta układamy po jednym plastrze boczku tak, aby jego kawałek wystawał poza krawędź ciasta (ja położyłam szynkę – jeden plasterek przekroiłam na 3 części).
6. Trójkąty posypujemy serem – w zależności od Twoich preferencji możesz użyć mozzarellę lub ser żółty serem.
7. Na szerszej części trójkąta nakładamy łyżkę jajecznicy.
8. Rogale ponownie posypujemy serem, a następnie zwijamy je i układamy na blasze.
9. Smarujemy je z wierzchu roztrzepanym jajkiem.
10. Pieczemy przez 20 min.

Voilà! Śniadanie gotowe. Myślę, że połączenie croissantów i jajecznicy to całkiem ciekawy pomysł, który urozmaici Twoje menu.

Po śniadaniu czas na obiad i bardzo prosty przepis, który w moim domu jest częstym gościem, szczególnie na imprezach rodzinnych.

Filety z piersi kurczaka w porach – ciekawe, proste, chociaż bardzo kaloryczne danie. Jeżeli por nie jest Twoim ulubionym warzywem, to nie zniechęcaj się – również za nim nie przepadałam do czasu, aż spróbowałam go w tym daniu. Teraz zawsze nakładam sobie dodatkowa porcję.

Filety z piersi kurczaka w porach
cos_pysznego2_w_tekscie1

Czas gotowania: 15-20 min przygotowanie + 1 godz. pieczenie

Składniki:
• 2 pory
• 3 filety z piersi z kurczaka
• 400 g sera
• 2-3 łyżki majonezu
• 2 ząbki czosnku
• sól, pieprz do smaku
• ¾ szklanki rozpuszczonej kostki rosołowej/rosołu

Sposób przygotowania:
1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
2. Kroimy por w talarki.
3. Do naczynia żaroodpornego/blaszki wsypujemy pokrojonego pora i zalewamy go rozpuszczoną kostką rosołową/rosołem.
4. Piersi z kurczaka przekrawamy na pół, aby były cieńsze i doprawiamy pieprzem z obu stron (nie solimy!).
5. Na plastrach pora układamy kawałki mięsa drobiowego.
6. W osobnej misce ścieramy ser, dodajemy 2-3 łyżki majonezu - tyle, aby połączyły się z serem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
7. Piersi z kurczaka smarujemy serem z majonezem.
8. Pieczemy około 1 godzinę.

Danie to można podawać z ryżem bądź chlebem. Mięso w środku jest bardzo soczyste, więc posmakuje nawet najmłodszym.

Nadszedł czas na deser – prosty w przygotowaniu i bardzo pyszny, bo kto z nas nie lubi kruszonki? Nie bez powodu ciasto to nazywa się kruszonem. Możesz użyć swoich ulubionych owoców dzięki czemu wyjdzie Ci najlepsze ciasto jakie kiedykolwiek jadłeś.

Kruszon
cos_pysznego2_w_tekscie2

Czas gotowania: 30 min przygotowanie + 50 min pieczenie

Składniki:
• 1 kostka margaryny
• 5 jajek
• 0,5kg mąki
• 1,5 szklanki cukru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki kakao
• 1,5 kg ulubionych owoców (jabłka, śliwki lub inne)

Sposób przygotowania:
1. Rozpuszczamy całą margarynę i pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Jeżeli do ciasta wykorzystujemy jabłka to obieramy je, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry.
3. Oddzielamy białka od żółtek.
4. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i 0,5 szklanki cukru. dodajemy 5 żółtek i wystudzoną, ale wciąż płynną margarynę.
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
6. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części.
7. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i na jej dnie rozgniatamy pierwszą część ciasta, a następnie układamy ulubione owoce.
8. Drugą część kruszonki przekładamy do innej miski i obsypujemy kakao.
9. Na owocach rozgniatamy kruszonkę z kakao.
10. Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy szklankę cukru (może być trochę mniej żeby ciasto było mniej słodkie). Ubite białka układamy na kruszonce z kakao.
11. Wierzch posypujemy trzecią częścią kruszonki.
12. Ciasto pieczemy około 50 minut.

Gwarantuję, że ciasto wyjdzie i posmakuje każdemu. Musisz koniecznie spróbować!

Kolejna nasza smaczna przygoda dobiegła końca. Tym razem było jeszcze prościej i szybciej niż poprzednio. Jeżeli ostatnim razem nie znalazłeś nic dla siebie to mam nadzieję, że tym razem będzie inaczej.

Mówi się: połamania nóg, połamania pióra, a w kuchni? Połamania łyżki? Spalonego miksera? W każdym razie – powodzenia!

Smacznego 😊


O autorze

Luiza
Luiza, Senior HR Specialist
Z Demant związana od listopada 2018 roku. Odpowiada głównie za przyjemniejszą część pracy w firmie, jaką są benefity. Wolny czas najchętniej spędza z książką lub z aparatem.